Foixà - Esglèsia Preromànica de Sant Romà de les Arenes.

Envia’m el teu comentari

  BIOGRAFIA – Jordi Contijoch Boada

  FOTOGRAFIESCATALUNYA; és un projecte antic iniciat l’any 1988 amb la meva dona després de caure a les nostres mans l’abril d’aquell any el llibre de la Generalitat “Això es Catalunya”. Coneixedors potser en aquells moments del més conegut de la nostra terra, ens va semblar engrescador anar a descobrir llocs del llibre dels quals no en sabíem res de la seva existència o capelles, esglésies o castells perduts en indrets de difícil orografia. Es tractava fotocòpia en mà de cada poble, anar plasmant en fotografies el més fidelment possible el text del llibre, i així ens ha estat reconegut per la pròpia Generalitat.

  Provinent del sector de la fotografia com aficionat des dels 18 anys, amb laboratori propi tant amb B/N, com color, he participat en concursos i realitzades diverses exposicions individuals de fotografia en color.

  No és estrany que al practicar la fotografia creativa que implica intentar creure que aquell clic que estàs fent amb el disparador serà la gran realització de la teva vida, convisqui també amb la fotografia més tranquil·la per tal de recordar els llocs d’interès visitats durant petits o llargs viatges que van donant experiència del tractament de les llums en diverses circumstàncies. Ha estat una manera natural de convergir cap a la realització de www.fotografiescatalunya.cat

  Cap el 2001 una vegada acabat un primer recorregut pels 540 municipis projectats, vaig preparar una exposició fotogràfica consistent en una fotografia per cada una de les 41 comarques catalanes (Ara 42) que he mostrat per diverses poblacions i potser la més representativa al Temple Romà de Vic. Puc dir també amb satisfacció, que TV3 em va oferir un reportatge en el programa “Comarques”.

  Poc temps després la Generalitat es va interessar pel meu treball cedint trenta i tantes mil fotografies en paper que van haver d’escanejar pels seus arxius i que poden ser visualitzades dintre el seu “Cercador d’inventari”. Com a reconeixement de la cessió m’han habilitat una entrada personal a “Calaix Jordi Contijoch Boada” que a la vegada han cedit a la Biblioteca Digital Europea “Europeana” al ser la Generalitat membre d’aquesta institució.

  Actualment ja jubilat, he intentat anar perfeccionant al llarg dels anys la pulcritud i qualitat de les fotografies. Anar diverses vegades al mateix indret en hores o èpoques diferents és obligat per aconseguir la millor composició lluminosa.

  Presento algunes fotografies que poden ser deficients tècnicament, però actualment irrealitzables que representen un document vàlid que mereixen ser mostrades com monuments que en el transcurs del temps han desaparegut, tancat o canviat d’ús. També trobarem milers de fotografies sortides de paper fotogràfic que han estat exposades sota la interpretació de laboratoris fotogràfics, no sempre amb la fidelitat desitjada.

  Es tracta com he dit d’un pur exercici de fotografia. Un primer repàs de Catalunya a través de negatius realitzats amb una calculada continència i sense extralimitacions, fins arribar a les noves digitals que ho permeten “tot” amb una considerable pèrdua del saber fer a canvi de volum sense preocupacions d’excés de producció. El progrés comporta canvis. El “saber fer” anterior també porta ara com contrapartida immenses possibilitats de divulgació. Un treball que comporta anys de constància i dedicació, hauria quedat arraconat en el fons d’uns àlbums creant a la fi una molèstia d’espai i incomoditat de gestió.

  Analitzat amb perspectiva, penso que ha valgut la pena.
  Barcelona 2021.

  Jordi Contijoch Boada